09/11 2020
Från Afghanistan till ett jobb i Sverige

När Kahwar Ahmadi flydde krigets Afghanistan hade hon inte gått en enda dag i skola, men efter bara två år i Sverige har hon fått jobb. Nyckeln till arbetslivet var Etableringslyftet, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och tre kommuner i Stockholmsområdet.

LÄS ARBETSFÖRMEDLINGENS FINA ARTIKEL I FULLÄNGD HÄR!

Kahwar Ahmadi växte upp i en by i Afghanistan som enda dottern i en syskonskara av sex. Hennes farbror ansvarade för att lära syskonen att läsa men när hennes bröder satte sig på rad för att läsa ur Koranen blev Kahwar tillsagd att lämna rummet.

– Jag bad om att få vara med men han sa bara nej och stängde dörren. Som flicka skulle jag inte lära mig att läsa, säger Khawar.

Men istället för att lyda stod hon med örat tryckt mot dörren och lyssnade till brödernas undervisning och tänkte att hon en dag också skulle lära sig läsa. Och det gjorde hon, på egen hand, vilket ledde till att hon fick jobb på en internationell organisation som reste runt bland byarna i Afghanistan och vaccinerade barn. Sedan kom kriget och 2017 flydde familjen till Sverige.

– De som blir aktuella för Etableringslyftet är ofta de som på pappret står allra längst från arbetsmarknaden. Två tredjedelar har bara gått några år i skolan. Men ofta är de också aktiva och motiverade och bedöms kunna få stor nytta av Etableringslyftets personligt utformade insatser, säger Liselotte Svensson projektmedarbetare för Etableringslyftet på Arbetsförmedlingen.

Kahwar fick via Etableringslyftet en grundläggande introduktion i det svenska arbetslivet, hur det fungerar med sociala koder, jämställdhet med mera. Därefter följde samtal med studie- och yrkesvägledare och täta kontakter med jobbcoach och språkstödjare. Sedan var det dags att ta steget ut i verkligheten och göra praktik. Eftersom hon hade en bakgrund inom vården var det inom det området hon gjorde sin praktik. Sammantaget fick hon fyra praktikmånader.

– Det slutade med att jag fick jobb som personlig assistent. Jag är jätteglad. Det finns så många fler möjligheter här i Sverige, säger Kahwar Ahmadi.

Men hon är inte nöjd med att bara ha fått ett jobb. Samtidigt som hon jobbar natt som personlig assistent ska hon också börja plugga till undersköterska.

– Och så ska jag ta körkort också. Jag har alltid drömt om att få köra bil. Så hjälper det när jag ska skjutsa mina söner till fotbollsträningen också, säger hon med ett skratt.

Sedan Etableringslyftet startade hösten 2018 har projektet haft 315 deltagare. Av dem har 233, motsvarande 74 procent, gått vidare till jobb eller CSN-berättigade studier. Nu har projektet, som är delfinansierat av EU-pengar, blivit förlängt till 2022.

– Det är förstås jätteroligt att vi får fortsätta utveckla vårt arbete. Det innebär väl lite större utmaningar så här i corona-tider, men vi ser att det fortfarande finns behov av arbetskraft och praktikanter, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet på Sollentuna kommun.