Vad är Etableringslyftet?
Vi arbetar med utrikesfödda långtidsarbetslösa och nyanlända och deras inträde på arbetsmarknaden och i samhället. En stor andel av målgruppen bor i utsatta områden. Etableringslyftet tar vid när andra insatser inte fungerat eller är aktuella på grund av bristande arbetslivserfarenhet, utbildning och språkkunskaper.
Etableringslyftet arbetar med social hållbarhet på ett innovativt sätt där målgruppens perspektiv är utgångspunkten för alla aktiviteter och insatser. Vi kommunicerar kring avgörande teman gällande individens roll och ansvar i samhället. Det handlar om integrerad information som annars ges till målgruppen vid olika tillfällen via olika aktörer.
Parallellt med detta arbetar projektet nära arbetsgivarna utifrån deras perspektiv och behov och bidrar på så sätt till regionens kompetensförsörjning. En av konsekvenserna har blivit att 628 av 855 personer har fått en anställning eller börjat CSN-studier inom i snitt 6 månader. Utöver individbaserat stöd så arrangerar Etableringslyftet också kommunövergripande rekryteringsträffar till gagn för andra arbetssökande i kommunerna. Våra språk- och kulturstödjare kommunicerar på deltagarnas modersmål vilket möjliggör en djupare förståelse för det svenska samhället och arbetsmarknaden.
Etableringslyftet är delfinansierat av Europeiska socialfonden och har haft finansiering därigenom i tre omgångar sedan 2018, senast enligt en utlysning inom Programområde E, Social Innovation. Nuvarande projekt har stöd till och med december 2025.
Etableringslyftet ger deltagarna ett språk- och kulturstöd under alla våra insatser och aktiviteter från dag ett fram till anställning eller studiestart. Majoriteten av våra deltagare läser SFI parallellt och är kortutbildade.
Exempel på insatser och aktiviteter:
- flerdimensionell kartläggning
- introduktion och dialog om den svenska arbetsmarknaden som utgår från arbetsgivarnas perspektiv och deltagarnas kulturella bakgrund
- löpande jobbcoachning inklusive stöd i jobbsök och rekryteringsträffar
- språkinsatser
- dialog och introduktion kring olika yrken
- matchning mot praktik med språk- och kulturstöd
- korta praktikperioder med anställning som målsättning samt regelbunden uppföljning med både deltagare och arbetsgivare
- Intervjuteknik och sociala koder
- workshop om jämställdhet och könsroller
- stöd och samordning med myndighetskontakter
- kommunövergripande rekryteringsträffar
Samverkanspartners
Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner, med stöd från Europeiska Socialfonden (ESF) i samarbete med Arbetsförmedlingen.
Tidplan
- Metodutvecklingsprojekt 2018-2020 (Sigtuna kommun projektägare)
- Tillämpningsprojekt 2021-2022 (Sollentuna kommun projektägare)
- Social innovation 2023-2025 (Upplands Väsby kommun projektägare)