05/02 2019
”Jag tränar svenskan varje dag”

Gergish från Sigtuna kommun praktiserar på Coop i Häggvik. Hon kom till Sverige från Eritrea för bara några månader sedan och pratar redan svenska. Gergish trivs bra på praktiken och tycker att samtalen med kunder och medarbetare gör att det går fort framåt med språket.

– Praktiken har gått bra. Jag var lite nervös i början men sen har det rullat på. Min handledare har behandlat mig mycket väl och alla medarbetare är så trevliga.

Gergish har praktiserat på Coop i snart tre månader, och hon upplever redan att praktiken ger en stor förbättring när det gäller det svenska språket.

– Ja, absolut. Det är mycket människor som kommer till affären, det är roligt. Jag tränar svenskan mer. Det är inte som SFI, säger Gergish på svenska med ett stort leende på läpparna.

Planeringen med Etableringslyftet har varit inspirerande och bra. Gergish har fått stöd och trygghet och känner sig säkrare i samhället utanför Sigtuna.

– Ni håller alltid koll och ni motiverar oss så mycket. Utan er hade min integration i Sverige inte gått igenom. Utan er peppning hade jag inte varit där jag är idag. Ni har skapat en trygghet för mig som jag bär med mig, säger Gergish.