22/06 2022
Många inslag om Etableringslyftet i Sveriges Radio

Sveriges Radios inslag fokuserar på de goda resultaten och att Etableringslyftet trots det nu hotas att läggas ned, då finansieringen från ESF upphör vid årsskiftet. Både deltagare, medarbetare, politiker och andra med insyn i problematiken intervjuas i inslagen.

  • Att få bidra i samhället och att få möjligheten att försörja sig själv och sin familj är något väldigt betydelsefullt för en människa. Att vårt framgångsrika arbetssätt inte ges möjlighet att fortsätta är oroande när långtidsarbetslösheten och integrationen är så viktiga frågor. Därför är det glädjande att denna nedläggning uppmärksammas, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet.

En svårighet är att Arbetsförmedlingen i första hand ska upphandla insatser för nyanlända av privata företag och därmed inte har möjlighet att betala ut ersättning för kommunala insatser. Den 21/6 lade regeringen fram ett lagförslag för riksdagen för att klargöra att Arbetsförmedlingen får betala ut ersättning till kommuner.

Lyckat kommunalt integrationsprojekt riskerar att läggas ned - Studio Ett | Sveriges Radio

C kräver finansiering av kommunalt integrationsprojekt: ”Punkt slut” - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Framgångsrikt integrationsprojekt hotas av nedläggning - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Hanan fick drömjobbet – nu hotas framgångsprojektet av nedläggning - P4 Stockholm | Sveriges Radio

 

Det finns också flera inslag i morgonprogrammet, som du hittar här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1953556

Det går att gå framåt i programmet med pilarna:

45 min in i programmet: En längre intervju med deltagaren Hanan Saleh, som berättar om hur hon fick sitt drömjobb efter två års arbetslöshet.

145 min in i programmet: Intervju med jobbcoachen och språkstödjaren Sanaz Mirzajee, om hennes roll och hur avgörande coachernas språk- och kulturkompetens är.

245 min in i programmet medverkar journalisten Helena Björk. Hon sammanfattar situationen just nu och intervjuar Annika Nordgren, som berättar om den kompetens som finns även hos den som inte hunnit lära sig svenska eller kanske ens att läsa och skriva. Helena Björk beskriver också problematiken med finansiering och hur oklarhet kring reglerna för Arbetsförmedlingens verksamhet riskerar projektets nedläggning.